Subscribe to
Newsletter
Sunday Bliss with Sari – Ei väkisin!

SUNSETBLISS

Toisinaan on kausia, kun mikään ei oikein iske. Tiedätkö? Kaikki tuntuu tahmealta kuin jaloissa olisi ylimääräiset painot. Harrastamaan lähtö tuntuu ylivoimaiselta ja katsahdus pyykkivuoreen pyörryttää.

Itselleni tälläiset hetket ovat hyvin tuttuja ja toisinaan ahdistun tekemättömistä kotitöistä, avaamattomasta joogamatosta, rikkaruohoista ja likaisista ikkunoista, joista valo ei pääse läpi. Saamattomuuden vastapainoksi olen myös erittäin taitava työntämään ahdistavat ajatukset taka-alalle ja keskittymään tähän hetkeen. Siltikin on välillä vaikea vaimentaa sitä pientä ääntä, joka muistuttelee mitä minun pitäisi tehdä ja mitä olin suunnitellut tekeväni jo viikko sitten.

Tiedän, että tietyt asiat eivät tekeydy itsestään ja tiedän, että asioiden lykkääminen harvoin tekee niistä yhtään helpompia. Olenpa kuullut senkin, että epämukavuusalueelle on astuttava, jotta tietyissä asioissa voi kehittyä.

No, en ehkä siltikään tule koskaan kehittymään ihmiseksi, joka viikkaa pyykit kaappiin suoraan kuivausrummusta vaan Ikean siniset pussit lienevät vakituinen osa kotimme sisustusta, valitettavasti. Pusseista huolimatta olen tullut siihen tulokseen, että väkisin ei kannata pinnistellä.

Minulle tämä pätee ihan kaikkeen. Jos laiskottaa, laiskottelen. Jos ei vaan nappaa, niin sitten ei nappaa. Olen elämäni aikana tehnyt  useamman kerran sopimuksen kuntosalille, kunnes viimein ymmärsin ja myönsin itselleni ettei se vaan ole minua varten. Saan paljon enemmän irti joogamatolla ja hyötyliikunnasta kotona, töissä ja kasvimaalla. Elämässäni oli aika, jolloin kävin kuntosalilla neljäkin kertaa viikossa. Elämä on muuttunut ja minä olen muuttunut ja näin on hyvä.

Toisaalta on hyvin monia asioita, jotka saavat minut innostumaan ja joista nautin suuresti. Jopa niistä pyykeistä, silloin kuin olen sillä tuulella. On hyvin palkitsevaa mytätä tyhjät Ikean pussit pois silmistä. Ideana on se ettei asioita kannata tehdä väkisin. Sen sijaan, että tuhlaa energiansa ikäviltä tuntuvien asioiden vääntämiseen naama rutussa, voi valita jotain nautittavampaa tekemistä. Jotain sellaista, joka tuntuu kivalta, omalta ja hyvälle mielelle. Kun tekee miellyttäviä asioita, joista nauttii, saa ihan uudenlaista intoa ja halua tehdä niitä vähemmän kivoja velvollisuuksia, jotka kuitenkin on jossain vaiheessa hoidettava.

Vuosien varrella olen oppinut kuuntelemaan itseäni. Olen ollut oikeastaan aina hyvin aktiivinen tekemään suunnitelmia ja toteuttamaan niitä. Esimerkiksi viikonlopuille suunnittelen monesti aivan järjettömän määrän tehtäviä asioita, kun kerrankin on aikaa. Usein sunnuntai-iltana huomaan etten ole tehnyt niistä murto-osaakaan. Nykyään hyväksyn sen, koska tiedän, että tekemättömissä töissä on sanoma, että lepo on ollut keholleni tärkeämpää. On ihan ok, että en ole tehnyt A4 listaa koti- ja puutarhatöitä sekä siivonnut koko asuntoa ja vaatekaappeja ja kehittänyt uusia reseptejä, kunnostanut kasvimaata jne. Se on ok, koska tiedän, että niiden aika tulee. Ehkä minusta tuntuu hyvältä tehdä osa niistä viikolla tai ensi viikonloppuna tai sitten elokuussa. No worries!

vakisin

Toki on asioita, jotka eivät voi odottaa elokuuhun ja jotka joskus joutuu tekemään vaikka hammasta purren, mutta suuri osa “to do”-listaa leimaa “pitäisi” -hommat. Itsellemme asettamamme vaatimukset ovat usein hyvin epärealistisia. Vaadimme itseltämme suurempaa tehokkuutta, kuin voisimme koskaan vaatia keneltäkään toiselta eikä kukaan muu varmastikaan odota meiltä suorituksia, joita itse itseltämme vaadimme.

Ehdotan, että annamme itsellemme vapaapäivän kaikista vaatimuksista. Tänään ei ole ainuttakaan “pitäisi” -hommaa hoidettavana. Tänään teemme vain sellaisia asioita, jotka saavat mielen hyrisemään onnesta ja saavat olon rentoutuneen pehmeäksi. Sellaisia, jotka hymyilyttävät ja tuntuvat omilta.

Pitäisi -hommat saavat odottaa ensi viikkoon tai elokuulle! Ehkä ne tuntuvat silloin jo paljon helpommilta ja miellyttävämmiltä!

Teksti ja kuvat: Sari Mattsson

“Sunday Bliss with Sari” on hyvää oloa, hemmottelua ja kevyttä itsetutkiskelua. Sari pohdiskelee elämää pintaa syvemmältä ja tarjoilee reseptejä, jotka tekevät sunnuntaista hiukan herkullisemman.

Sarin blogi Kaunista elämää.

Sarin kuvat Instagrammissa.

oranssi_koukero

Leave a Reply

© Babyjoy All Rights Reserved