Subscribe to
Newsletter
Kysymyksiä vanhemmille

Vanhemmuus on yksi haastavimmista, vaativimmista ja stressaavimmista hommista. Se on myös tärkein, sillä tapa, jolla se suoritetaan, vaikuttaa suuresti seuraavan sukupolven sydämeen, sieluun ja tietoisuuteen, heidän kokemukseensa merkityksestä ja yhteydestä, heidän elämäntaitojensa määrään ja syvimpiin tuntemuksiin itsestään ja paikastaan nopeasti muuttuvassa maailmassa. Vanhemmat eivät juuri saa valmennusta tai tukea tähän työhön, maailmassa jossa arvostetaan enemmän tuottamista ja tekemistä enemmän kuin huolenpitoa ja olemista.

Miten välttää joutumasta omien epäilysten, epävarmuuksien, elämässä kohdattujen todellisten ongelmien ja itsemme ja muiden kanssa kohdattujen ristiriitojen nielaisemaksi? Miten kehittää syvempää herkkyyttä ja arvostusta lastemme sisäistä kokemusta kohtaan? Neuvolat mittaavat fyysistä kasvua, on meidän tehtävä tukea henkistä kasvua.

Tietoinen vanhemmuus on sitä, että sitoudumme omaan sisäiseen kokemukseemme. Hyvä kasvatus on itsensä kasvattamista, omien haavojen tunnistamista ja ajatusten ja reaktioiden tarkkailua. Kysy itseltäsi MIKSI? Kyseenalaista tapojasi kasvattaa, mistä ne tulevat? Jos teet asioita vain siksi, että se on omasta lapsuudestasi tuttu tapa toimia, voisiko ajatuksia päivittää? Vanhemmuus on henkilökohtaista, sen on kummuttava meistä itsestämme. Jonkun muun tapa ei välttämättä sovi meille.

Meidän on opittava luottamaan vaistoihimme ja meidän on jalostettava niitä. On opittava tuntemaan jokainen lapsi yksilönä ja kunnioitettava ja hyväksyttävä heidät sellaisena kuin he ovat. Kasvatus tapahtuu esimerkillä, lapset katselevat meitä koko ajan. He eivät kuuntele sanoja ja selityksiä, vaan tuntevat energioita ja ymmärtävät syvempiä tunteita.

22736807_s

Alla olevat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan haavojasi ja kasvun paikkoja. Vastaa rehellisesti joko kyllä tai ei.

Osaatko ilmaista vihaa terveellisellä tavalla ja sitten päästää tunteesta irti?

Osaatko päästää irti kaunasta ja katkeruudesta?

Kun sinua pelottaa, myönnätkö sen muille?

Myönnätkö edes itsellesi, että sinua pelottaa?

Osaatko vakuuttavasti ja kunnioittavasti ilmaista omat emotionaaliset tarpeesi läheisillesi?

Ymmärrätkö, koska itse tarvitset apua ja ja osaatko pyytää sitä?

Osaatko ottaa vastaan apua?

Osaatko sanoa EI ilman, että tunnet syyllisyyttä?

Osaatko puolustautua, kun sinua kohdellaan huonosti?

Osaatko antaa ja vastaanottaa rakkautta, hellyyttä ja intohimoa?

Osaatko olla yksin ja silti onnellinen?

Osaatko kuunnella rauhassa itseäsi ja toisia?

Osaatko osoittaa empatiaa ja ymmärrystä muille, ilman tuomitsemista ja kritisointia?

Ymmärrätkö helposti mistä toisen paha olo johtuu?

Pystytkö motivoimaan muita ilman manipulaatiota ja rangaistuksen uhkaa?

Sallitko itsellesi nautintoja?

Näetkö ympärilläsi ihmeitä, lumoa ja upeutta?

Nauratko usein ääneen, niin että naurusta ei tule loppua?

Herkistytkö muiden rohkeudesta ja koskettavista tarinoista?

Osaatko keskittyä töihin sekä vapaa-aikaan ilman työajatuksia?

Osaatko levätä ja vain olla?

Hyväksytkö ja nautitko ihmisten seurasta, vaikka heillä olisi ihan eri arvot ja uskomukset kuin sinulla?

Annatko itsesi olla kuin lapsi, leikkiä ja olla hassu?

Ovatko tavoitteesi realistisia ja onko sinulla kärsivällisyyttä niiden toteuttamiseen?

Annatko omat virheesi itsellesi anteeksi etkä ota itseäsi liian vakavasti?

Hyväksytkö omat puutteesi ja olet innostunut kasvun ja oppimisen mahdollisuudesta?

Hyväksytkö lähipiirisi etkä häpeä heidän puolesta?

Kunnioitatko vahvuuksiasi terveellä tavalla ilman ylimielistä ylpeyttä niistä?

Elätkö vapaana, ilman sosiaalisia paineita olla samanlainen ja sulautua yhteiskuntaan?

Elätkö ilman naamioita ja rooleja?

Oletko mielestäsi oikeutettu kaikkeen mitä haluat?

Onko elämäsi lahja, täynnä mahdollisuuksia ja seikkailuja?

Osaatko ottaa vastaan turhautumisen tunteen, ilman että alat syytellä siitä muita?

Oletko itsellesi ystävällinen?

Pääsetkö tavoitteisiisi ilman muiden tukea?

Olet varma päätöksistäsi ilman vahvistusta ulkopuoliselta taholta?

Osaatko hävitä ja epäonnistua ja silti tuntea olevasi riittävän hyvä?

Mielipiteesi ovat arvokkaita ja tuot niitä esille rohkeasti.

Otatko stressaamatta vastaan aikataulujen muutokset?

Spontaanius tuo elämään hauskuutta?

Säännöt ovat tehty kyseenalaistettaviksi?

 Jos olet surullinen, annatko itsesi itkeä?

 Saavatko muut nähdä sinun itkevän?

Kaikki ne kysymykset, johon vastasit EI, näyttävät sinulle kasvun paikkasi. Missä asioissa lapsesi tulee sinua haastamaan? Onko odotettavissa hankaluuksia ajankäytön ja suorittamisen kanssa, vai onko rakkauden ja hellyyden kanssa ongelmia? Onko vaikea näyttää tai ymmärtää toisen tunteita, entä vaikeuksia itsetunnon tai pelkoa muiden mielipiteistä? Missä sinä tarvitset tukea? Voisiko puolisosi auttaa, kun nämä tilanteet tulevat lapsen kanssa eteen? Osaatko ottaa apua vastaan?

Tunnistatko mistä nämä kipupisteet ovat saaneet alkunsa, muistatko lapsuudestasi tilanteita? Ylilyönnit ovat niitä, jotka aiheuttavat haavoja, siksi on pyrittävä tasapainoon. Mutta onneksi teitä vanhempia on kaksi ja teillä on keinoja tasapainoittaa ja auttaa toisianne. Kestävä parisuhde on paras tuki vanhemmuuteen. Kun autatte toisianne, kun olette samalla puolella, teette yhdessä tärkeää tehtäväänne vanhempina, omilla tavoillanne.

  1. Pitäkää huolta, ettei kumpikaan jähmety kotiin. Laajentakaa elämäänne, ottakaa vastaan apua ja hankkikaa lapsellenne vahva tukipiiri rakkaita ihmisiä, joilta hän saa rakkauden erilaisia muotoja (klik).
  2. Kommunikoikaa toiveitanne rehellisesti, olkaa aitoja, ilman puolison ja vanhemman rooleja, ilman miellyttämisen haluja.
  3. Kun joku asia saa teidät ärsyyntymään, ottakaa se haasteena tutkia itseänne. Miksi ärsyynnyit?
  4. Salli puolisosi, lapsesi ja perheesi rakastaa sinua, älä taistele rakkautta vastaan (klik).
  5. Kuuntele egoasi (klik), anna sille nimi ja ystävysty sen kanssa. Löydä keinoja pitää itsesi rauhallisena.
  6. Tarkkaile uskomuksiasi ja pinttyneitä tapojasi. Olisitko onnellisempi ilman niitä?  

21781748_s

Mitä jokainen IHMINEN tarvitsee on rakkautta ja hyväksyntää. Tee lapsellesi kuten toivoisit itsellesi tehtävän. Jos itket, mitä haluat, että se ihminen jota rakastat eniten maailmassa tekisi? Muista tasapainoittaa, auttaa antamalla sitä mitä toisella ei sillä hetkellä ole. Suuttuneelle rauhaa, pelokkaalle rakkautta, turhautuneelle kärsivällisyyttä, epäilevälle uskoa.

Toivon, että otat vanhemmuuden haasteen vastaan etuoikeutena kasvaa ihmisenä. Jokainen lapsi on pikku self-help-guru, joka auttaa sinua ymmärtämään itseäsi ja avaa uusia ovia maailmaan. Elämä on suuri huvipuisto ja kannattaa mennä joka laitteeseen! Lapset vievät sinut ihan varmasti joka laitteeseen, ole siitä äärimmäisen kiitollinen.

oranssi_koukero

Leave a Reply

© Babyjoy All Rights Reserved