Subscribe to
Newsletter
Kirjoituskilpailun satoa: Mummo-perspektiiviä

kilpailu1

Osallistu sinäkin? Lue lisää TÄSTÄ!

MUMMO-PERSPEKTIIVI

Pieni iltapesijä kirkuu naama punaisena. Ei kilju vaan kirkuu. Verbin kiljua lempeä ”L” muuttuu raastavaksi ”R”:ksi siinä kohtaa kun korkea ääni ensin aaltoilee, haihtuu äänivallin ylittäessään pariksi sekunniksi kokonaan, hyökätäkseen pahoinpitelemään paljaita kuuloelimiä vielä kertaalleen.

Syke hakkaa korvien vuotaessa kudosnestettä, oma ääni yrittää pysyä rauhallisena ja kertoa että ne hiuksetkin on kulta vain joskus pestävä, mutta niin lapsi kuin äiti itsekään ei pysty kuulemaan tuota epävarmaa sanahelinää. Kuuluu vain tinnitystä ja jostain sen takaa lapsen kylppärin kaakeleiden akustiikan myötä kaikuvaa huutoa. ”ET SAA PESTÄ! IKINÄÄÄÄ!”

Draamaa ei puutu pienten lasten kanssa toimiessa. Liikaa jogurttia kipossa. Liian vähän jogurttia kipossa. Ei olisi saanut olla jogurttia ollenkaan. Kilarit koska äiti katsoi kohti. Koska äiti pisti itse imurin päälle. Koska äiti laittoi turvavyön kiinni. Koska äiti hengitti. Koska veli sai ensin omenan. Koska huomenna on päikkypäivä. Koska huomenna ei ole päikkypäivä. Naapurit ovat varmaan kuunnelleet kirkumista tänäänkin kännykkä kädessä, lastensuojelun päivystyksen numero jo vähintäänkin pikavalinnassa. ”Ei hemmetti kohta kyllä pakko soittaa sinne joku katsomaan! Vai annetaanko niille vielä yksi mahdollisuus?”

Tervetuloa lastensuojelu, MLL, Kylli-tädin inkarnaatio sekä Riitta Korpela klaaneineen. Keitän kyllä iltateet, samalla kun seuraatte tätä meidän arkea, mutta lempeästi varoitan ettei missään tapauksessa kannata istua juuri sille tuolille tai luulla, että keltainen muki on yleisessä jaossa. Iltapesun jälkeen sänkyihin. Pitäisi tsempata, tarjota lempeät iltarutiinit, jotta uni tulisi mukavasti, mutta mitä tehdä kun äidillä on suomeksi sanottuna sarvi otsassa? Iltasatu kyllä luetaan mutta se on lyhyt ja asiallinen. Ei todellakaan ole fiilistä esittää ”Joka ilta kun lamppu sammuu” Börje-nallen hassulla äänellä, joka on lasten lemppari. Laulu tulee korostetun rauhallisesti ilman ekstramausteita. Lapset tapittavat ja yrittävät nähdä merkkejä leppyneestä äidistä.

Väsyttää ja turhauttaa. Huokaus. Mitä mummo tekisi? Oma ihana, edesmennyt mummoni katsoisi väsyneitä lapsia lempeästi. ”Ymmärtäähän sen!” hän sanoisi, kun kertoisin känkkäränkästä. ”Varmaan lapsukaisia jo väsyttää.” Sitten mummo halaisi pojat upottavan pehmeään mummon haliin ja silittäisi hiuksia. ”Te ootte mummon rakkaita, niin tärkeitä mulle!”

Minäkin haluan olla tuollainen mummo. Mitä minä, Eeva 85 v, ajattelisi jos katsoisi tätä hetkeä kaukaa vuosien takaa – lelujen siirryttyä laatikoihin ja kirpputoreille, lasten jo aikaa sitten muutettua omiin koteihin? Varmaan viimeistään siihen mennessä tietäisin kuinka nopeasti nämä vuodet menevät. Kuinka harmaahapsisena, tukisukkahousut jalassa keinutellen haikeudella muistelisin näitä vuosia, kunpa vielä kerran saisi silittää pientä kättä, lohduttaa, kertoa hauskoja satuja ja auttaa uneen.

Huomaan että mielikuvamatkalla eläkevuosiin kireys pääni ympäriltä on haihtunut. Katson tapittavia silmiä rakkaudella. ”Tuolla on vielä yssi leekopalikka!” huomaa äsken raivonnut suihkuttelija ja kipittää yökkäreissään siivoamaan palikan koppaan. Äiti-lapset 0-5.

Mielikuvien mummo palkittiin ottelun herrasmiespelaajana. “Granny Awardsin” kultainen mielenrauhan pokaali on tavoittelemisen arvoinen. Päätän ja opin, että mummo-perspektiivin on hyvä tulla jäädäkseen tuomaan tilannetajua ja ajan liian nopeaa kulumista. Halaan lapsiani pitkään ja silitän. ”Äitiä harmitti äsken kun iltapesu oli niin hankala. Anteeksi. Te ootte äidin rakkaita! Niin tärkeitä kumpikin!” Raukeat pyjamabanaanit hymyilevät suut korvissa ja näyttävät tyytyväiseltä. Silmät menevät kiinni ennen kuin ehdin enää sanoa mitään.

Tiedän, että jossain kaukaisuudessa mummo hymähtää tuolissaan tätä hetkeä lämmöllä muistellen.

-Eeva-

kilpailun-logobanneri

1 Comment

  1. Hertta says:

    Kolahti ja kovaa. Itken ja lupaan muistaa tämän myös myöhemmin kun lasten raivo iskee taas täysillä päin näköä.

Leave a Reply

© Babyjoy All Rights Reserved