Subscribe to
Newsletter
Äitien olohuone

Sillä hetkellä kun kuulin, että Babyjoy lopettaa, tuntui kun sydämestäni olisi amputoitu puolet pois. Tai oikeastaan ihan ensiksi luulin sitä huonoksi vitsiksi. Sen jälkeen seurasi tyhjyyden tunne, jota seurasi hämmennys, kantapäillään surun ja turvattomuuden tunne. Tunsin myös kiukkua ja olisin halunnut huutaa ääneen kiinalaisessa ravintolassa, jossa Tara rauhallisesti ja rakkaudellisesti minulle tämän uutisen kertoi.

“Eiiiiii! Sä et voi tehdä niin, sä et voi lopettaa turvasatamaa, ilon ja toivon ja vertaistuen keskusta, joka on antanut niin monelle niin paljon, monille suorastaan uuden elämän tai ainakin uuden näkökulman elämään ja äitiyteen.” 

En kuitenkaan rääkynyt kurkku suorana, vaan alistuin hiljaa kohtaloon ja kohta jo hyväksyen iloitsin rakkaan ystäväni uusista kuvioista. Tunsin valtavaa kiitollisuutta niistä kaikista mielettömistä lahjoista, joita olin ehtinyt häneltä saada näissä vajaassa kolmessa vuodessa, minkä Babyjoy oli kuulunut tiiviisti elämääni.

34952826 - funny kitten coming out of a gift box  with bokeh background of chrismas lights

Muistelin ensimmäistä kohtaamistamme Taran olohuoneessa, kun osallistuin äitiyteni mullistaneeseen Naisesta äidiksi workshoppiin. Istuin Taraa vastapäätä ja olin koko viisi tuntia täysin lumoutunut. Joku puhui siinä silmieni edessä niistä asioista, joista olin lukenut 20 vuotta ja joihin olin halunnut uskoa. Asioita, joita olin halunnut jakaa eteenpäin ja kuuluttaa koko maailmalle, mutten ollut niin tehnyt. Vasta äitiys herätti minut toimimaan sydämeni kutsumuksen mukaan.

Edessäni elehtivä ja kikattava viisas humoristi sai minut tuntemaan suurta huojennusta, iloa ja rentoutta. Hellittämään hetkeksi raastavasta syyllisyyden ja riittämättömyyden tunteista, jotka olivat varjostaneet äitiyttäni päivä päivältä enemmän.

Tajusin elämäni tärkeimmän asian. Minä olen itselleni kaikkein tärkein ihminen tässä maailmassa ja vasta kun pidän itsestäni hyvää huolta, voin pitää muista huolta.

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta sitä se ei todellakaan näytä varsinkaan meille äideille olevan! Tiedän, että tuo kohtaaminen oli kirjoitettu elämäni käsikirjoitukseen, sillä niin merkittävät seuraukset sillä oli kaikkeen. Se oli kuin puuttuva palapelin palanen, jota olin etsinyt jo hetken aikaa, tarkalleen ottaen 38 vuotta. Nyt kaikki siihen asti oppimani loksahteli paikoilleen ja seuraukset alkoivat kulovalkean tavoin levitä elämääni. Aloin hoivata itseäni enemmän, sallin itselleni ylellisyyksiä ja lahjoja ja ennenkaikkea lepoa. Toimin yhä useammin tietoisuudestani käsin, enkä egon automaatiosta.

Pyrin kaikin keinoin olemaan lempeämpi ja armollisempi itselleni, olin rennompi ja nautin elämästäni enemmän, mutta muistin myös vastoinkäymisten hetkellä etsiä merkityksiä tapahtumista tai vain silkkaa hyväksyntää. Olin mukana kaikessa, mitä Babyjoy järjesti. Halusin nauttia energiasta ja valosta, jonka tunsin heijastuvan sisimmästäni Taran tekemisten ja olemuksen kautta minulle näkyväksi, kasvattaen itserakkauttani ja luottamusta.

Kirjoitin silloin Taralle kirjeen, jossa kiitin häntä siitä, että hän näyttää omalla olemisellaan ja elämällään sen potentiaalin ja säteilyn, mihin meillä kaikilla olisi mahdollisuus, mikä meissä kaikissa on sisäänrakennettuna.

tara-and-sanna-full-resolution-4

Olen nyt melkein kolme vuotta istunut säännöllisesti naisten piireissä, välillä vetäjän roolissakin, vaikkei noissa piireissä kenelläkään varsinaisesti mitään rooleja ole. Ne kuoriutuvat ja karisevat taianomaisen nopeasti, kun ensimmäiset rohkeat naiset ovat avanneet suunsa ja sydämensä  ja raivanneet tilaa muidenkin aidoille ja rehellisille puheenvuoroille.

Olen nähnyt lukuisia avautumisia, vapautumisia, lentoon lähtöjä, lampun syttymisiä ja henkisen paistinpannun läsähdyksiä päin naamaa oivallusten muodossa. Olen todistanut romahduksia, suuttumista, vihaa, surua ja epätoivoa.

Olen kuullut uskomattomia sankaritarinoita tosielämästä ja naisen ja äidin loputtomasta sopeutumiskyvystä, sitkeydestä ja neuvokkuudesta. Olen saanut kylpeä ehdottomassa ja rajattomassa äitien rakkaudessa ja ihastella kanssasisarteni monenkirjavaa huumoria, joka kukkii kaikkein vaikeimpinakin hetkinä, kantaen ja kannatellen.

Olen itse tehnyt elämää mullistavia oivalluksia useimmiten ensin rämmittyäni syvissä vesissä tunteideni ja kipeiden kohtieni kanssa. Olen myös ottanut yhteen egoni kanssa verisissä taisteluissa, välillä laahustaen täysin lyötynä taistelukentältä nuolemaan haavojani, mutta nykyään yhä useammin olen vain pyyhkäissyt egon ulos tatamilta pelkällä kevyellä huitaisulla. Olen rakastumassa nykyhetkeen, koska mitään muutahan meillä ei oikeastaan ole. (Okei, minun ja nykyhetken rakkaussuhde ei vielä ole saavuttanut jatkuvan rauhan ja tasapainon olotilaa, mutta sitä kohti!)

Olen saanut lukuisia ihania ja viisaita ystäviä ja on tullut entistäkin selvemmäksi, että jokainen nainen ja kanssakulkija täällä on potentiaalinen ystävä. Olen nauttinut yhteisöllisyydestä: avun, neuvojen, vertaistuen ja myötätunnon jakamisesta.

48258630 - vector night winter landscape with house and forest background.

Kaikesta edellä mainitusta johtuen vietin lopettamisuutisen kuultuani yhden hikisen yön piehtaroiden sängyssäni ja miettien mitä voisin tehdä, jottei maailman hienoin juttu vain katoaisi kauniin tähdenlennon lailla. Haaskasin aikaani, sillä käsikirjoitushan oli jo kirjoitettu jossain tähtien tuolla puolen, eikä minun päänvaivaani kaivattu.

Olin jo toteuttanutkin käsikirjoitusta kertoen koko viisivuotisen hoitovapaani ajan töihin paluustani kyseleville, etten palaisi vanhaan työhöni vaan odotin, että taivaalta tippuisi juuri minulle sopiva työ.

Sen perään luettelin pitkän listan unelmatyöni ominaisuuksia. Niitä olivat mahdollisuus keskustella ihanien ihmisten kanssa syvällisistä ja tärkeistä asioista, hauskojen ja minua innostavien uusien asioiden oppiminen. Rentous, mikä sisältää aikaisten aamuvuorojen ja minuuttiaikataulujen puuttumisen. Tärkeimpänä työtehtävänä aito merkityksellisyys, sekä mahdollisuus jatkuvaan henkiseen kasvuun.

Hoitovapaa lähestyi loppuaan ja luottamukseni oli koetuksella. Kerroin silti tarinaani ja kehoni riensi tukemaan sitä selkäkivun muodossa, joka esti minua ihan fyysisesti palaamasta vanhaan työhöni. Ja kas, sitten – ei taivaalta vaan Taralta (melkein sama asia) tippui uusi mahdollisuus, ja tässä minä nyt olen, uusi baby käsissäni. Tunne on hiukan samanlainen kuin ihastellessa ensi kertaa esikoisvauvaa. Vauva on huumaavan ihmeellinen, mutta myös hiukan pelottava.

Olet täynnä rakkautta ja intoa ja ihastusta kun katsot sitä, mutta lähes yhtä täynnä epätietoisuutta ja hämmästystä, etkä yhtään tiedä millainen siitä vielä kehittyy ja kuinka osaat ja pystyt hoitamaan kaiken.

Äidin vaistot heräävät ja luulet hetken joutuvasi todella kantamaan kaiken omilla hartioillasi.

20162142 - angel protect a baby jesus

Nyt kun kirjoitan tätä, tuntuu kuin väreilevä sähkövirta kulkisi lävitseni tajutessani, että olen todella synnyttämässä kolmatta lastani. Olen syvällä sydämessäni toivonut kaiken nykytietämykseni valossa  kokevani vielä tiedostavan odotusajan ja upean voimallisen synnytyksen, kun ympärilläni on tämä upea Babyjoy naisyhteisö, jolta saisin tukea, rakkautta ja inspiraatiota.

Kutsunkin teidät täten mukaan synnytykseeni, doulikseni, uuden Babyjoyn synnytykseen. 

Minulla on vahva usko, toive ja visio entistäkin yhteisöllisemmästä Babyjoysta, joka ilahduttaisi ja palvelisi vanhojakin asiakkaita, mutta joka tulisi myös yhä useampien uusien äitien tietoisuuteen turvapaikkana. Paikkana, jonne saa tulla omana itsenään ilman rooleja, tankkaamaan voimia, katsastamaan uusia näkökulmia ja näkemyksiä. Tutustumaan itseensä ja muihin äiteihin ja luomaan rakasta tukiverkostoa. Tai ihan vain olemaan teekupposen äärellä.

Kaikenlaista kivaa ohjelmaa ja uutta kurssia on mietinnässä ja muutama huikea persoona on jo lupautunut vierailemaan Babyjoyssa keväällä oman sydämensä kutsumuksen kanssa. Olisin  kiitollinen teidän rakkaiden kanssasiskojen (miksei veljienkin) avusta ja ideoista tässä synnytysprosessissa, sillä haluaisin synnyttää kanssanne sellaisen Babyjoyn, joka toisi meille lapsenomaista iloa, tukea ja juuri sitä mille kulloinkin on tilausta.

Itsestäni tuntuu tässä haastavassa ja nopeutuneessa ajassa, että painopisteen tulisi siirtyä aina vaan yksinkertaisempiin asioihin ja olemiseen kaiken kiireen ja tekemisen ja tarjolla olevan valtavan harrastus-ja kurssitarjonnan vastapainoksi.

Siksi pääideani  onkin luoda äitien olohuone, joka tulee olemaan tiettyinä aikoina auki, päivisin äideille lapsineen, iltaisin vain naisille, äideille. House of Joyn olohuoneessa tarjolla on aina jotain puuhaa ja välillä luentoja, mutta myös paljon aikaa vain keskustelulle, olemiselle ja hengittämiselle. Kaikenlaiset ajatukset, yhteistyöideat, ohjelmatoiveet ja ehdotukset ovat teiltä hyvin tervetulleita.

14759892 - decorative red metal lantern with a heart cutout lit by a glowing candle with copyspace for valentines or christmas

Jään nyt innolla odottelemaan  ideatulvaanne sähköpostiini: sanna@babyjoy.fi

Piakkoin saatte ihailla uusia upeita logo-ehdotuksia!

Minä saan Babyjoyn virallisesti hyppysiini heti vuoden 2017 alussa. Makupaloja ja tietoa tammikuun tapahtumista House of Joyssa saat jo sitä ennen seuraamalla Babyjoyn facebook-sivuja ja blogia. Kiitos Tara, Kiitos Elämä, Kiitos te kaikki!

Rauhallista joulun aikaa kaikille!

 

Rakkauden soturi, 

Sanna

Photos of Sanna and Tara by: Niki Strbian Photography

Leave a Reply

© Babyjoy All Rights Reserved