Subscribe to
Newsletter

Joutilaat vanhemmat luento

JV

Luentoja järjestetään kysynnän mukaan, laita postia Sannalle!

Kiinnostaako joutilaan vanhemman iloinen arki?

Kuulostaako sinusta joutilaisuus välinpitämättömyydeltä tai laiskuudelta? Se on kaukana siitä.

Joutilaan vanhemman on oltava henkisesti vahva, sillä vain itseensä luottava voi luottaa myös lapsiinsa. Yksinkertainen ja joutilas elämänasenne ei vaadi suorittamista, ei muiden miellyttämistä tai normien mukaan elämistä. Joutilas vanhempi on huumorintajuinen ja näkee kaikessa positiivista.

Itseensä luottaminen ja usko siihen, että elämä kuljettaa ja kaikilla meillä, myös lapsillamme, on omat oppiläksynsä, tulee henkisen työn kautta. Vapaus olla joutilas on vaikeaa, mutta täysin saavutettavissa!

Joutilaisuudesta löytyy suuri ilo! Lasten onnellisuutta ei ulkoisteta, vaan tunteet ja henkinen vahvuus menee materian ja tekemisen edelle. Lapsia kunnioitetaan, heitä kuunnellaan ja heidän annetaan osallistua perheen elämään. Lapsia varten ei eletä, lapset ovat osa elämää.

Luennolla käydään läpi joutilaan vanhemman periaatteita ja henkisiä opetuksia näiden periaatteiden takana.

Hylkäämme ajatuksen, jonka mukaan vanhemmuus merkitsee raatamista

Lupaamme jättää lapsemme rauhaan

Pyrimme olemaan puuttumatta joka asiaan

Iloinen sekasorto on parempi kuin synkeä siisteys

Otamme vastuun

Kuinka usein kuulemmekaan, että lapset ovat vaivalloisia ja varsinainen taakka? Että lastenhoito on kurja velvollisuus, että lapsia on viihdytettävä, jujutettava ja niiden perään on katsottava koko ajan? Vallalla on harhakäsitys, että lastenhoito on yhtä raatamista. Pidämme perhe-elämää rajoittavana, kiireisenä, työntäyteisenä, uuvuttavana ja kalliina puuhana. Meistä tulee pikku tyrannien kotiorjia.

Onneksi on olemassa keino, joilla voimme taakkaamme keventää ja samalla auttaa lasta tuntemaan, että hänellä on tärkeä tehtävä ja rooli niin kotona kuin yhteiskunnassakin. Laittakaa lapset hommiin!

Aloita tekemällä itse vähemmän! Unohda pyrkimyksesi olla tehokas ja alati ahkeroiva ihminen. Jää sänkyyn makaamaan ja katso, mitä tapahtuu. Huomaat, että kun et tee kaikkea lastesi eteen, heistä tulee itsenäisempiä.  Jos lapsille tehdään kaikki valmiiksi, he eivät opi tekemään mitään itse. Oletko huomannut että silloin lapset olettavat vanhempiensa tietävän joka hetki heidän jokaisen tavaransa sijainnin? Jos lasta on koko ajan ohjailtava kädestä, saamme syyttää siitä itseämme

Miten onni saavutetaan? Minun vastaukseni on: hävitetään auktoriteetit. Anna lapsen olla oma itsensä. Älä painosta häntä. Älä opeta häntä. Älä luennoi hänelle. Älä kohota häntä jalustalle. Älä pakota häntä tekemään mitään.

A.S. Neill

Saman voisi kääntää itseesi kohdistuvana: Haluan olla oma itseni. En halua, että kukaan painostaa minua. En halua kenenkään opettavan minua, haluan oppia itse. En halua ihmisten luennoivan minulle, haluan lukea itse. En halua, että kukaan kohottaa minua jalustalle, siellä on yksinäistä ja epävarmaa. En halua tehdä mitään vastoin tahtoani.

Lapset haluavat vain sitä samaa mitä mekin. Meidän pitää vain luovuttaa kontrollointi ja pelko ja sallia heille se.

Lue Taran kirjoitus “Jätä lapsi rauhaan” Hidasta Elämää sivustolta TÄSTÄ.

 

“Lämmin kiitos eilisestä luennosta! Vaikka kirja on luettuna ja paljon joutilasta asennetta omaksuttu omaan arkeen on aina herättävää käydä kuulemassa näitä asioita. Taran puhuessa käy samalla omassa mielessään läpi omia arjen tilanteita ja miten niissä toimii. Paljon taas uusia ajatuksia ja oivalluksia joita soveltaa käytäntöön kiireisessä arjessa, ihana matka joutilaisuuteen hyvällä alulla. Kiitos!”

“Merkittävimpäni luennon antina mieleeni tulee luennon innoittamana käymäni keskustelut tänään mieheni kanssa ja niistä seurannut tunne: voimme yhdessä vaikuttaa ja lisätä perheemme hyvinvointia, onnellisuutta ja rakkautta. Voimme hyvin, kun jokainen perheenjäsen voi rauhassa ja vapaasti olla perheessä oma itsensä ja saa toisilta arvostusta ja rakkautta. Myös omien tarpeiden toteuttamiseen on oikeus – ilman syyllisyyttä. Luento vahvisti näitä ajatuksia ja sitä kautta hyvinvointiamme. Vaikka rakkautta perheessämme onkin ollut paljon, niin on myös ajatusmalleja, jotka eivät hyvinvointia ole lisänneet. Tykkäsin luennolla aidosta ja rehellisestä tyylistäsi! Kaikista asioista en välttämättä ole kanssasi samaa mieltä, mutta tykkäsin siitä, että kannustit kuuntelijoita luottamaan omaan itseen ja omaan vaistoon omassa elämässään. Eniten tykkäsin siitä miten puheestasi välittyi luottamus ja rakkaus lapseen.”

 
Luento sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sylivauvat ovat tervetulleita luennolle.
 
Luento kestää kaksi tuntia jonka jälkeen on varattu puoli tuntia aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Vauvat ovat tervetulleita luennolle mukaan.
  
Luennoitsija: Tara Lange
Babyjoy_Logo_alakuvio
 
© Babyjoy All Rights Reserved